• 26.10.2021 07:29

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Македонизам

  • Home
  • Колумна на д-р Наташа Котлар – „Ракување со историјата по повод 11ти Октомври!“

Колумна на д-р Наташа Котлар – „Ракување со историјата по повод 11ти Октомври!“

По повод 80-годишнината на големиот празник – 11 Октомври, би направила едно историско поврзување! Така, за нас, Македонците, солунските браќа Кирил и Методиј се важни како основачи на првата словенска…

46 лични предмети на поетот Анте Поповски донирани во Музејот на македонската борба

На иницијатива на Музејот на македонската борба за самостојност, семејството Поповски донира 46 лични предмети на  големиот македонски поет Анте Поповски, соопшти директорката на музејот Даниела Николова на отворањето на…

Слободата не значи буквално се

Живееме во време кога слободата е најбитна за развиток на едно здраво општество. Без неа просперитетот би бил замислена именка. Слобода значи индивидуално или општествено дејствување без да се соочи…

119 години од раѓањето на Методија Андонов – Ченто

Во Прилеп на 17 август 1902 година е роден Методија Андонов – Ченто, македонски револуционер и државник, прв претседател на Иницијативниот одбор за свикување на Првото заседание на АСНОМ и…

Честит Илинден – столб на македонската државност: 118 години од Илинденското востание и 77 години од АСНОМ

Граѓаните на Република Македонија денеска го празнуваат 2 Август – Денот на Републиката. Ден со кој на Илинден во 1903 година – со Илинденското востание и Крушевската република, а потоа…

Годишнина од смртта на големиот Методија Андонов-Ченто

На денешен ден, 24 јули во 1957 година од влошено здравје поради психо-физичката тортура претрпена од 9-годишната тешка робија, во родниот Прилеп почина Методија Андонов-Ченто. Методија Андонов – Ченто потекнува…

На денешен ден роден е Александар Македонски

На денешен ден во 356 п.н.е. во градот Пела, во Егејска Македонија, е роден Александар Македонски, една од најпознатите личности на стариот век, војсководец и државник, кој од малечката Македонија…

Македонски јазик во хрватска граматика од 1767 г.

Невистинитите тези дека македонскиот јазик „е измислен по Втората светска војна од Јосип Броз Тито и Коминтерната“, освен во многу други документи, се побиени и во делото „Нова славонска и…

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Го нема Чакаларов, ја нема Македонија- извикувала грчката војска шетајќи ја низ Лерин главата на македонскиот војвода

Го нема Чакаларов, ја нема Македонија, го уништивме Чакаларов, а со него и сите Чакаларовци! Така извикувале грчките војници, откако на денешен ден пред 108 години му ја отсекле главата…

На денешен ден роден е народниот херој Борка Талески – Црниот

На денешен ден е роден македонскиот народен херој Борка Талески, кој загинал за слобода на Македонија на 21-годишна возраст, откако бил предаден, а бугарската окупаторска војска свирепо го изрешетала. Борка…