• 21.09.2023 17:37

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Култура

  • Home
  • Ораторска вечер при правниот факултет на универзитетот „Гоце Делчев“- Штип

Ораторска вечер при правниот факултет на универзитетот „Гоце Делчев“- Штип

На 30ти март 2023 год, четврток, од 19 часот се одржа овогодишната финална ораторска вечер при правниот факултет на универзитетот „Гоце Делчев“- Штип. Пред бројни интелектуалци, професори, пратеници и јавни…

Денеска е Меѓународниот ден на мајчиниот јазик

Во светот денеска се одбележува Меѓународниот ден на мајчиниот јазик, прогласен од УНЕСКО на 30-тата сесија на Генералната конференција во 1999 година, а наредната 2000 година 21 февруари е промовиран…

ГОДИНАВА СЕ ОДБЕЛЕЖУВААТ 116 ГОДИНИ ОД БИТКАТА „НА НОЖОТ“

Битка на Ножот — најголемата и најкрвавата битка водена од Четничкиот институт на Македонската револуционерна организација во периодот по Илинденското востание. Битката се одиграла на 14 јули 1907 година на врвот Ножот, во близината на селото Ракле, Прилепско, а огласот и…

На денешен ден во скопскиот театар во 1938 г. првпат на македонски е изведена драмата „Парите се отепувачка“ од Ристо Крле

На 27 декември 1938 година во Скопје, кое тогаш било под српска окупација, како и останатиот дел од територијата на денешна Македонија, на македонски говор првпат била изведена драмата „Парите…

Регистриран Центар за македонски јазик како невладина организација: Во Грција ќе се изучува македонски јазик

Центарот за македонски јазик во Грција со задоволство објавува дека официјално е регистриран како невладина организација (НВО) од страна на судските власти во Грција. Барањето за регистрација на организацијата беше…

Мојсова-Чепишевска: Афирмацијата и развојот на македонистиката во странство треба да е државен приоритет

„Афирмацијата и развојот на македонистиката во странство треба да е државен приоритет, истакна директорка на Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” во…

Рудар Рок Фест 2022: Интервју со организаторите и најава за фестивалот

САРИСА: Вашиот ангажман за возобновување на традицијата поврзана околу Рудар Рок Фест е за почит и поздравување. Што ве мотивираше да се одлучите на ваков чекор? РРФ: Размислувањата, присеќавањата и…

Во Битола почнува фестивалот на кинематограферите од светот „Браќа Манаки“

Кинематограферите од светот од денеска до 26 август ќе бидат на Фестивалот „Браќа Манаки“ чие 43. издание ќе се реализира во битолскиот Центар за култура, Офицерски дом, кино „Манаки“ и…

Летна школа на Меѓународниот семинар за македонски јазик

Шеесет странски македонисти и слависти од седумнаесет држави ќе учествуваат на 55. Летна школа на  Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје…

(ФОТО) На денешен ден – 1 август

30 п.н.е. Октавијан Август (Gaius Iulius Caesar Octavianus Augustus) ја освоил Александрија во Египет. 10 п.н.е. Роден е римскиот цар и историчар Клавдиј Први Тибериј Друз кој во текот на…