• 26.10.2021 07:32

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Полска планира да потроши 404 милиони долари за изградбата на ѕид кон Белорусија

Bysrs-editor

Oct 14, 2021

Полска планира да потроши над 404 милиони американски долари за изградба на ѕид на границата со Белорусија, според предлог-законот за кој пратениците треба да разговараат денеска во обид да го спречат приливот на мигранти.

„ И покрај фактот дека полско-белорускиот дел од државната граница е ограден со бодликава жица и жичана ограда, бројот на обиди за преминување на границата не се намалува, туку расте“, се објаснува во образложението на законот објавен од полскиот парламент.

Од почетокот на јануари до крајот на септември, како што беше речено, граничарите спречиле 9.287 обиди за преминување на границата од Белорусија до Полска, а околу 8.000 од нив само во последните два месеци.

„ Поради фактот дека оваа ситуација може да продолжи со месеци, ние мора да преземеме заштитни мерки“ изјави владиниот портпарол Пјотр Милер.

Полска и другите земји на ЕУ, Литванија и Летонија, објавија големо зголемување на бројот на мигранти од земји како Авганистан и Ирак што ја минуваат полската граница од Белорусија.