• 01.07.2022 09:27

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

За 3 месеци годинава се затворени 3.920 фирми во Македонија, а лани 6.995 во целата година

Во првите три месеци од 2022 година затворени се 3.920 фирми во Македонија, покажуваат податоците на платформата Бизнис.Мрежa.мк.

Ако по првиот квартал се познава годината, лошо и се пишува на македонската економија во остатокот од годинава и ако се земе предвид дека лани во текот на целата година биле затворени 6.995 фирми.

Годинава за три месеци се згаснати компании колку што згаснале за 7 месеци лани, покажува анализата на економскиот портал Пари.

Податоците на платформата Бизнис.Мрежa.мк откриваат и во кои дејности имало најмногу затворање на фирми. Според податоците, секоја трета затворена сметка е од фирма од областа од трговијата, тренд кој се задржа и од претходната година.

Во продолжение графики на топ 5 дејности и градови во кои се затворени најмногу фирми.