• 09.08.2022 19:31

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Рубљата најјака во последните седум години

Руската рубља  зајакна во однос на доларот, достигнувајќи го највисокото ниво во последните седум години од близу 50 рубљи за долар, првпат од мај 2015 година.

Оваа година рубљата стана најуспешната валута во светот на пазарите на пари, поддржана со мерки – како што е забраната на руските домаќинства да ги повлекуваат девизните заштеди од банките – за да го заштити рускиот финансиски систем од санкциите наметнати од Западот по воената акција на Москва во Украина во февруари 24.

Рубљата порасна во однос на доларот за повеќе од 3,0 отсто на 50,22 рубљи за долар на Московската берза, тргувајќи се во 7:24 часот по средноевропско време, а претходно достигна стапка од 50,01.