• 23.03.2023 11:39

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

19 години од трагичната смрт на претседателот Борис Трајковски

На денешен ден пред 19 години во несреќа на владиниот авион што се случи кај Ротимље во Босна и Херцеговина загина претседателот на Македонија Борис Трајковски. Во авионот со кој патуваше на регионална конференција во Мостар, а кој се урна пред слетување, патуваа и портпаролката на претседателот Димка Илкова Бошковиќ, советниците Ристо Блажевски и Анита Лозановска, претставникот на МНР Миле Крстевски, телохранителите Аце Божиновски и Борис Велиновски, како и пилотите Марко Марковски и Бранко Ивановски. Сите загинаа.

Долго време траеше истрагата за причините за уривањето на авионот, целата истрага ја следеа бројни нејаснотии, во јавноста се ширеа различни верзии, а беа вклучени експерти од Македонија и Босна и Херцеговина. Имаше и повторена, втора истрага, која ќе утврди дека се работело за авионска несреќа и грешка при спуштањето на владиното летало, а на што можеби влијание имале и временските услови.

Борис Трајковски е роден во Струмица во 1956 година. Дипломирал на Правниот факултет во Скопје, на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” во 1980 година. Специјализирал деловно право и право на работни односи.

За претседател на Република Македонија беше инаугуриран на 15 декември 1999 година, наследувајќи го Киро Глигоров. Како претседател беше посветен на демократски идеали и на евроатланската ориентација на Република Македонија, а значаен е неговиот придонес во надминување на воената криза од 2001 година.

„Ние мора да создадеме општество засновано од индивидуалци, не од колективни групи и граѓани, не од етнички групи. Моја визија е да создадеме општество засновано на демократија, владеење на правото и слободна пазарна економија и конечно да создадеме општество засновано на доверба. Ние го правиме тоа, но не е доволно само да се зборува за демократија, а истовремено да се дозволува цутање на криминалот и корупцијата”, говореше Борис Трајковски.

Денеска, шефот на државата Стево Пендаровски, министри и други државни функционери ќе присуствуваат на одбележувањето на 19-годишнината од трагичната смрт на претседателот Борис Трајковски во Скопје, Струмица и во Ротимље, Босна и Херцеговина

Радио Лидер