• 30.03.2023 09:06

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Вести

  • Home
  • Кеј Колс Џејмс – Претседателка на Фондацијата Херитиџ, најголемиот конзервативен тинк-тенк во Америка

Кеј Колс Џејмс – Претседателка на Фондацијата Херитиџ, најголемиот конзервативен тинк-тенк во Америка

Како поддршка за деновите против насилството врз жените, за овој ден Ви ја претставувам Кеј Колс Џејмс. Голема републиканка и конзервативка од Соединетите држави и претседателка на Фондацијата Херитиџ. Таа…

Пожарникарите се приклучуваат на писмото на војниците од АРМ: Никој нема мандат да се пазари со виталните интереси на Македонија

По отвореното писмо на припадниците на Армијата на Македонија, денеска со отворено писмо и пожарникарите кои едногласно повикуваат дека никој нема мандат да се пазари со виталните интереси на нашата…

МАКЕДОНСКИ МАНИФЕСТ на МАНУ, МПЦ-ОА и УКИМ во одбрана на идентитет, историјата и јазикот

Со заедничко писмо насловено „Македонски манифест“ се обратија МАНУ, МПЦ-ОА и УКИМ, во кое се бара да се процесот на евроинтеграција да продолжи со меѓусебно почитување и почитување на пправото,…

Пеги Нунан – писателка, колумнистка, добитник на Пулицерова награда

Како поддршка за деновите против насилството врз жените, за овој ден Ви ја претставуваме Пеги Нунан. Нунан е родена во Бруклин, Њу Јорк, и има дипломирано на универзитетот Ферли Дикинсон.…

Ејми Коуни Барет – Жена со невидeни достигнувања, висок интелект и непопустлива лојалност кон уставот

Како поддршка за деновите против насилството врз жените, за овој ден Ви ја претставувамe Ејми Коуни Барет. Родена е на 26 јануари 1972 година во Њу Орлеанс, Луизијана. Таа е…

Сведоштво на Николов (2) – Караманлис до Мијатовиќ во 1980: Прашањето со македонско малцинство во Грција може да се реши само ако исчезне

Ова се дел од спомените на Рајко Николов, амбасадор на Бугарија во Југославија во осумдесетите години на минатиот век, човек кој бил сведок на настаните во нашата некогашна држава во…

130 години од првата докторска дисертација за Mакедонскиот јазик

На денешен ден, 27 ноември 1890 година, балто-германскиот лингвист Леонард Готхилф Мазинг ја одбранил првата докторска дисертација за македонскиот јазик на тогашниот Дерптски универзитет (денес „Тарту“) во Естонија. Леонард Готхилф…