• 06.12.2023 22:51

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Македонизам

  • Home
  • Шест Македонски здруженија од Балканот потпишаа декларација за правата на Македонците од цела Македонија

Шест Македонски здруженија од Балканот потпишаа декларација за правата на Македонците од цела Македонија

Шест здруженија од Македонија, Бугарија, Грција, Србија, Албанија и Косово во неделат во во Штип потпишаа декларација „За унапредување на правата и слободите на Македонците во сите делови од Македонија”,…

Македонија го одбележува 23 Октомври – Денот на македонската револуционерна борба

Денеска Македонија го одбележува 23 Октомври – Денот на македонската револуционерна борба. Празникот се празнува по повод основањето на Македонската револуционерна организација во Солун. Имено на 23 октомври 1893 година…

Охридска книжевна школа, најстарата средновековна македонска книжевна школа

Најстарата средновековна македонска книжевна школа е Охридската книжевна школа формирана во 886 година од Климент Охридски, а од 893 година му се придружил и Наум Охридски. Остатоците од оваа школа…

Македонскиот јазик вклучен во француски проект на ИНАЛКО посветен на сказните на Шарл Перо

Македонскиот јазик е вклучен во важен француски проект посветен на сказните на Шарл Перо, којшто се спроведува од страна на Националниот институт за ориентални јазици и цивилизации (ИНАЛКО) во Париз,…

Честит празник Македонијо: 31 година слободна, суверена и самостојна Македонија!

„Нека ни е честита самостојна и независна Македонија!“ беа зборовите на претседателот Киро Глигоров кој на преполниот плоштад во Скопје пред 31 година ги официјализира резултатите од референдумот на кој…

122 години од раѓањето на македонскиот драмски писател Ристо Крле

Ристо Крле (3. IX. 1900 – Скопје, 29. X. 1975) е македонски драмски автор, еден од основоположниците на македонската драмска уметност меѓу двете светски војни. Тој бил богато надарен раскажувач,…

98 години од убиството на големиот син на Македонија и легендарен водач на ВМРО – Тодор Александров

Тодор Александров е роден на 4 март 1881 година, во Ново Село, штипско, во семејството на свештеникот Александар Поп-Орушов и Марија Хаџијанева-Поп-Орушова. Таткото на Тодор бил учител во Радовиш, просветител…

71 ГОДИНА НЕПРЕБОЛ: На денешен ден се убиени петте струмички студенти!

13 Август 1951 година, сведочи за еден громорозен чин во кој беа убиени златни деца… Златната струмичка петорка, позната и како Струмичката петорка или петте струмички студенти. Приказната за петте…

Македонија го слави Денот на Републиката: 119 години од Илинденското востание и 78 години од Првото заседание на АСНОМ

2-ри Август, денот на Републиката е голем државен празник на Република Македонија, исто така се празнува и големиот верски празник, Илинден во чест на пророкот Св. Илија. Денот на Републиката…

Колумна на м-р Александар Богатинов – „Илинден – заштитник на македонскиот идентитет“

Нескромно е прашањето за најголемиот празник во Македонија. Но, сигурно сме исправени пред големиот Илинден. Празниците се државнички, верски, лични, професионални, итн, но под ова поднебје, нема друг така сличен…