• 04.06.2023 23:09

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Политика

  • Home
  • Кралот на западот

Кралот на западот

Се наближуваме до еден битен ден. Тоа е 3ти ноември, денот кога ќе се одржат претседателските избори во Соединетите Американски Држави. Силите ќе ги измерат големиот Доналд Трамп и неговиот…

Македонскиот конзервативец – Ограничувањето, границите и правилата се неопходни

Во моите две претходни колумни, во кои пишував за тоа што значи да се биде македонски конзервативец, ги образложив темите на благодарност, како и мудроста која може да се пронајде…

Модерно распнување

Живееме во едно модерно општество каде слободата на изразување е една од основите за просперитет. Но, дали таа навистина пости или пак постои само за одредени цели кои би придонеле…

Новите генерации и подемот на конзервативизмот

Генерацијата Z бргу ги замени нивните претходници, милениумците. Од податоците кои се засега достапни, таа е најобразованата генерација досега, комплетно дигитализирана и информирана за сите значајни теми во општеството. Информациите…

Македонскиот конзервативец – постои мудрост во обичаите и традицијата

Во мојата последна колумна пишував за разликата помеѓу конзервативци од различни земји и потекло, објаснувајќи како е да се биде американски, британски или македонски конзервативец, зависно од тоа што сакате…

Падот на лажното либерално левичарство

Како што покажала историјата, левичарското движење во светот не донела никому добро. Познато е како завршија сите земји кои беа лидери или следбеници на тој систем. Едноставно тие доживејаа крах…

Конзервативизмот наспроти формите на меѓународни односи – предуслови во решавањето на Европската миграциска криза

2015та година беше обележана за Европа со повеќекратно зголемување на протокот на мигранти и бегалци од Средниот Исток и Африка. Оваа миграциска криза се нарекува европска миграциска криза, која Европската…

Дисциплината и иднината на нацијата

Почитувањето на однапред утврдени правила на однесување е во основата на функционирањето на едно општество. Дисциплината може да му помогне на еден човек да живее мирно и да биде почитуван…

Регионални избори Италија 2020

Септември 20ти 2020 година е денот кога треба да се одржат преостанатите регионални избори во Република Италија. Во пракса секој регион одржува свои избори, но по добиената поддршка на Матео…

Македонскиот конзервативец

Што значи да се биде конзервативен? Од каде потекнува традицијата да се биде конзервативен? Што значи да се биде македонски конзервативец? Без да навлегуваме премногу во плевелот на различните видови…