• 26.10.2021 07:08

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Вести

  • Home
  • Теодор Рузвелт – републиканец и еден од најдобрите претседатели на САД

Теодор Рузвелт – републиканец и еден од најдобрите претседатели на САД

Теодор Рузвелт (27 октомври 1858 – 6 јануари 1919), бил американски државник, конзерватор, натуралист, историчар и писател, кој служел како 26-ти претседател на Соединетите држави од 1901 до 1909 година.…

Конгресот на САД го донесе долгоочекуваниот предлог-закон за помош од коронавирусот

Сенаторите го одобрија нацрт-законот доцна во понеделникот, неколку часа откако беше усвоен од Претставничкиот дом. Помошта вклучува директен депозит за многу Американци и поддршка за бизниси и програми за невработеност.…

Винстон Черчил – конзервативниот британски лав

Винстон Черчил е роден на 30 ноември 1874 година во домот на предците на неговото семејство, палатата Бленхајм во Оксфордшир. Како директни потомци на војводите од Марлборо, неговото семејство било…

„Државите се прават со жртви и крв, но се чуваат со работа и памет“

Вчера вечер во Гостивар се одржа вториот дел од Конзервативниот караван насловен „Конзервативизам – Народот како клучен столб на државата“, на кој се обрати Александар Богатинов, во свои гледишта за…

Религијата е чувар на традициите, затоа што во неа постои духот на старите времиња

На Конзервативниот караван „Конзервативизам – Народот како клучен столб на државата“, вчера вечер во Гостивар се обрати и Дамјан Петрески, кој зборуваше за религијата како чувар на традиционалните вредности. Дел…

Конзервативците не се радикални екстремисти, се бориме за вредности, силна и сигурна држава

Вечерва во Гостивар се одржа вториот дел од Конзервативниот караван насловен „Конзервативизам – Народот како клучен столб на државата“, на кој се обрати Сашо Марковски и порача дека Институтот ја…

Роналд Вилсон Реган – еден од основоположниците на модерниот конзервативизам

Роналд Вилсон Реган е роден на 6ти февруари 1911 година. Тој беше американски политичар и конзервативец кој служеше како 40-ти претседател на САД од 1981 до 1989 година и стана…

Политиките и вредностите на конзервативизмот: Народот како клучен столб на државата

Конзервативниот караван гостува во Гостивар. Во четврток 17.12.2020г во 19:00ч во Граѓанскиот ресурсен центар ќе се одржи настан на Институтот Сариса под наслов „Политиките и вредностите на конзервативизмот: Народот како…

Надин Дорис – една од најголемите конзервативци во поновото време

Како поддршка за деновите против насилството врз жените, за овој ден ви ја претставувам Надин Дорис. Таа е голем конзервативец и голем борец за зачувување на традиционалните вредности на општеството…

Ангела Меркел – Жена гигант во германската и европската политика

Како поддршка за деновите против насилството врз жените, за овој ден ви ја претставувам Ангела Меркел. Жена која е канцелар на Германија веќе 15 години, како и поранешна но и…