• 08.08.2022 17:17

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

МПЦ-ОА

  • Home
  • МПЦ – ОА доби благослов од СПЦ за автокефалност

МПЦ – ОА доби благослов од СПЦ за автокефалност

„Соборот на нашата црква благословува, одобрува, прифаќа и признава автокефалност“ рече поглаварот на СПЦ, Порфириј. Христијанските верници со голема радост ја дочекаа веста за признавањето на автокефалниот статус на МПЦ-ОА…

Мицкоски: Признавањето на МПЦ-ОА за канонска е една од најсветлите одлуки и потврда на идентитетот на македонскиот народ

Одлуката на Вселенската Патријаршија за признавање на Охридската Архиепископија за канонска е една од најсветлите одлуки важна за нашата Света Македонска Православна Црква и македонскиот идентитет. Оттука, дотолку повеќе е…

Вселенската патријаршија ја призна МПЦ-ОА и воспостави канонско единство

Синодот на Вселенската патријаршија ја тргна 55 годишната шизма од Македонската православна црква и одлучи да воспостави канонско и евхаристичко општење во македонските владици, свештениците и со народот, објави Религија.мк.…

МАКЕДОНСКИ МАНИФЕСТ на МАНУ, МПЦ-ОА и УКИМ во одбрана на идентитет, историјата и јазикот

Со заедничко писмо насловено „Македонски манифест“ се обратија МАНУ, МПЦ-ОА и УКИМ, во кое се бара да се процесот на евроинтеграција да продолжи со меѓусебно почитување и почитување на пправото,…