• 30.03.2023 09:49

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

Тодор Александров

  • Home
  • 142 години од раѓањето на големиот македонски револуционер и водач на ВМРО, Тодор Александров

142 години од раѓањето на големиот македонски револуционер и водач на ВМРО, Тодор Александров

Тодор Александров Поп-Opушов (Ново Село, 4 март 1881 – Сугарево, 31 август 1924) — е македонски војвода и еден од најголемите водачи на ВМРО. Тодор Александров е роден на 4…

98 години од убиството на големиот син на Македонија и легендарен водач на ВМРО – Тодор Александров

Тодор Александров е роден на 4 март 1881 година, во Ново Село, штипско, во семејството на свештеникот Александар Поп-Орушов и Марија Хаџијанева-Поп-Орушова. Таткото на Тодор бил учител во Радовиш, просветител…

Пред 141 година се родил големиот македонски револуционер и водач на ВМРО Тодор Александров

Тодор Александров Поп-Opушов (Ново Село, 4 март 1881 – Сугарево, 31 август 1924) — е македонски војвода и еден од најголемите водачи на ВМРО. Тодор Александров е роден на 4…