• 30.03.2023 08:21

САРИСА

Прв македонски конзервативен портал

холокауст

  • Home
  • Комеморација по повод 80 годишнината од Холокаустот на македонските Евреи

Комеморација по повод 80 годишнината од Холокаустот на македонските Евреи

Одбележувањето на комеморацијата по повод 80 годишнината од Холокаустот на македонските Евреи денеска започна со „Поворката на живите“ од локацијата на поранешната железничка станица во Скопје до некогашниот Монопол кој…

Комеморативна академија за холокаустот и фашистичката окупација кога 98 отсто од Евреите од Македонија се однесени во гасни комори

Како што информираат организаторите, тема на комеморативната академија е „Сагата за преживеаните од холокаустот – Тие ја предизвикаа смртта, го засадија животот“, која годинава е посветена на еврејките и девојките…